Вдъхновяващата история на Карлос Бака – голмайсторът, който късаше билети в автобус

Вдъхновяващата история на Карлос Бака – голмайсторът, който късаше билети в автобус

футбол 0 Comment 22

ечтите са това, което определя човека. С вяра, желание и отдаденост всеки може да стигне толкова далеч, колкото поиска.

Може и да звучи философски, но вижте историята на Карлос Бака. Това е нападателят на “Севиля”, който вкара два гола за победата с 3:2 срещу “Днипро” във финала за Лига Европа и помогна на андалузците да спечелят отличието за рекорден четвърти път.

Колумбиецът далеч не попада в образа на “типичния футболист”. Описват го като скромен, устремен, борбен и със силна вяра в Господ. Мечтае да бъде най-добър и да се развива във всеки мач и всяка тренировка, а това му се отплаща.

В секундите преди след последния съдийски сигнал във Варшава Бака стоеше с ръце пред насълзените си очи. Когато реферът сложи край на мача, съотборниците му се втурнаха на терена да празнуват, а той остана на скамейката разплакан. След това вдигна поглед и ръце към небето и се насочи към трибуната с привържениците на “Севиля”, за да прегърне най-близките си хора.

Изпитанията в миналото са тези, които са превърнали Бака в човека, който е сега. “На 20 години живеех в моето градче – Пуерто Коломбия. Работех като контрольор в автобус. Животът изобщо не беше лесен. Проверявах билетите в автобусите, защото съм от бедно семейство и трябваше да изкарвам пари, за да им помагам”, разказва Бака при пристигането си в “Севиля” преди две години.

Нападателят отпразнува победата във финала на Лига Европа първо с най-близките си хора© Reuters
Нападателят отпразнува победата във финала на Лига Европа първо с най-близките си хора

Добавя, че вратите на футбола са били затворени за него за известно време. “На моята възраст това не беше нещо, на което можех да разчитам. Но тогава заиграх в “Хуниор” (Баракния) и благодаря на Господ, бях забелязан.”

Три години по-късно – през 2009 г., когато вече е на 23, нападателят изиграва първия си професионален мач. “Имах трудно детство и когато започнах да изкарвам пари, си казах, че съм успял, но грешах. Изправих се и продължих. Смели са онези, които се изправят и стават по-силно”, добавя Бака.

Пътят му го отвежда до Севиля. Миналия сезон вкарва 21 гола, а този – 28. В Лига Европа завърши със седем попадения.

След всяка крачка напред той вече мисли за следващата, казва треньорът на “Севиля” Унай Емери© Reuters
След всяка крачка напред той вече мисли за следващата, казва треньорът на “Севиля” Унай Емери

“Той има отлични умения и качества и има изключителен състезателен дух. Винаги иска още и още. Всеки път, когато излезе на терена, иска да се развива. Наречете го глад. Иска следващата година да е най-добрият футболист в Шампионската лига например. Когато направи крачка напред, вече мисли за следващата”, каза треньорът на андалузците Унай Емери.

Бака изтъкна след триумфа във Варшава, че най-ценен е успехът на отбора. “Уникално е, че успяхме да спечелим отново. Искам да се насладя на момента. Имах възможността да помогна с два гола, но важното беше целта. Надявам се нещата да продължат така”, заяви колумбийският нападател.

Leave a comment

Search

Back to Top