Великите отбори в историята на футбола: Нотингам Форест и големите аутсайдери

Великите отбори в историята на футбола: Нотингам Форест и големите аутсайдери

тенис 0 Comment 27

След края на кариерата си Ким Клайстерс продължава да е свързана с тениса. 34-годишната бивша номер 1 в света има своя тенис академия в Белгия, където често тренират най-добрите белгийски тенисистки.

Академията е позиционирана в родния град на четирикратната шампионка от Големия шлем Бре. Градчето се намира в североизточната част на Белгия, близо до границата с Холандия и Германия. То е с население 15 000 жители и е на час път с кола от Брюксел.

Клубът в Бре съществува от години, но след края на кариерата си Клайстерс се съгласява да се заеме с управлението му. Следва реконструкция на кортовете и въвеждането на модерни технологии. От 2014 година се превръща в тенис академия “Ким Клайстерс”. Тя разполага с 8 корта на закрито и 10 клей корта на открито.

Тенис школата се ръководи от Карл Маес, който десет години бе треньор на Клайстерс. Той е бивш капитан на Белгия за “Фед Къп”, а в един период работи като ръководител на женския тенис на Великобритания.

“Ние не сме най-голямата академия, но се опитваме да сме най-добрата. Нашият подход е такъв, че се опитваме да подхождаме индивидуално към всеки, така че тенисистите, които идват тук да не се чувстват просто като бройка”, коментира Маес.

Личният подход е нещо, на което много държи и Клайстерс. Бившата номер 1 в света се гордее и с модерната техника, която използват. “Енерджи Лаб” е мястото, където треньорите анализират играта на тези, с които работят. На един от кортовете са поставени многобройни камери и се използва технологията “Ястребово око”, но по различен начин от този, по който служи по време на мачове.

Чрез “Хоук Ай” се записват всички удари и движения на корта. След това може да се анализира в детайли всяко движение на ракетата, топката, силата на удара и да се правят сравнения как това се отразява на представянето. Според Карл и Клайстерс много важен елемент е тази огромна база от информация да се филтрира от треньорите и само нужната част да стига до тенисистите.

Leave a comment

Search

Back to Top